The Social Insurance Institution was founded by the Finnish government and started to operate in 1937. A decade later, in 1948, an architectural competition was held to design its headquarters, National Pensions Institute on a site the size of an entire city block along Mannerheimintie street, facing the Töölönlahti Bay shoreline park. Aino Marsio-Aalto and Alvar Aalto won the competition with their entry “Forum redivivum”. The scheme comprised, in addition to the main building, a fourteen-storey rental office tower and a concert hall with seating for 1,900 and a large restaurant. Pedestrians were separated from cars and heavy traffic onto different levels, laying out a series of large and small promenade decks, planted areas and Venetian staircases between the four or five large buildings called for in the plan.

The Aaltos were commissioned to develop this extensive plan further. After Aino Marsio-Aaltos death in 1949, Alvar Aalto continued to work on it with architect Elsa Mäkiniemi (after marriage in 1952 Elissa Aalto). In 1952 the problems with the site led to the decision to build on another site altogether, a much smaller, triangular site in further north in the Taka-Töölö district. None of the commercial and cultural buildings included in the initial plan as an investment for the pension funds capital could be fitted in, only the offices.

In order to avoid the oppressive feeling of a large office building in a crowded urban setting, the Aaltos differentiated the workplaces for over 800 employees into a ramified organism spread out in several seemingly individual building volumes with excellent internal communications both above and below ground. The complex forms an irregular U shape surrounding a raised, planted courtyard sheltered from traffic noise and exhaust gases and with a view of an adjacent park; the height of the building volumes is stepped down towards the park.

The complex comprises 310 rooms and 22,500 m2 of floor space. The general public has access only to the three storeys high customer service hall lit by three prism-shaped lantern skylights. The building’s tiny library room is of special interest. It is a miniature version of Aalto office’s renowned early work, the Viipuri Library.

The façade materials are red brick, copper, and black granite. The building is distinguished throughout by workmanship and materials of high quality: all details are carefully studied and the interior design is exquisite, especially that of the management floor and the conference rooms. Several new variants of the standard furniture by the Aaltos’ office were developed for the Institute, a whole series of new light fittings, ceramic wall claddings, and a variety of textiles.

Work on the plans went on from 1953 to 1957; construction began in March 1954 and was completed two and a half years later. National Pensions Institute is listed on the DOCOMOMO Finland registered selection of important architectural and environmental modernist sites.

Source: Alvar Aalto Foundation

Location

Nordenskiöldinkatu 12, Helsinki
60.1871861, 24.9176162

Images

Sketches by Alvar Aalto, National Pensions Institute
Sketches by Alvar Aalto, National Pensions Institute (© Alvar Aalto Museum)
After completion in 1957, National Pensions Institute
After completion in 1957, National Pensions Institute (© Heikki Havas / Alvar Aalto Museum)
Customer service hall with 28 interview cubicles in 1957, National Pensions Institute
Customer service hall with 28 interview cubicles in 1957, National Pensions Institute (© Heikki Havas / Alvar Aalto Museum)
Conference room in 1957, National Pensions Institute
Conference room in 1957, National Pensions Institute (© Heikki Havas / Alvar Aalto Museum)
Courtyard side in 1997, National Pensions Institute
Courtyard side in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Lamp post in 1997, National Pensions Institute
Lamp post in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Staff restaurant in 1997, National Pensions Institute
Staff restaurant in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Library detail, photo from 1997, National Pensions Institute
Library detail, photo from 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Preserved cubicle in 1997, National Pensions Institute
Preserved cubicle in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Detail of railing in 1997, National Pensions Institute
Detail of railing in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Ceramic tiles and railing in 1997, National Pensions Institute
Ceramic tiles and railing in 1997, National Pensions Institute (© Maija Holma / Alvar Aalto Museum)
Competition scale model for the original site on Mannerheimintie street, 1948, National Pensions Institute
Competition scale model for the original site on Mannerheimintie street, 1948, National Pensions Institute (© Alvar Aalto Museum)
Competition entry
Competition entry "Forum redivivum", ground floor plan, 1948, National Pensions Institute (© Alvar Aalto Museum)
Competition entry
Competition entry "Forum redivivum", 13th floor plan, 1948, National Pensions Institute (© Alvar Aalto Museum)

More projects by authors

Empty placeholder image
Bookmark

Aalto Pavilion

  • Venice
Empty placeholder image
Bookmark

Alajärvi Youth Association Building

  • Alajärvi
Empty placeholder image
Bookmark

Detmerode Church and Parish Centre

  • Wolfsburg
Empty placeholder image
Bookmark

Church of the Three Crosses

  • Imatra
Empty placeholder image
Bookmark

Church of the Cross

  • Lahti
Empty placeholder image
Bookmark

The Seinäjoki Defence Corps Building

  • Seinäjoki
Empty placeholder image
Bookmark

Riola Church and Parish Centre

  • Riola
Empty placeholder image
Bookmark

The Jyväskylä Defence Corps Building

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Nuora Building (alterations)

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Karpio

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

National Pensions Institute Housing

  • Helsinki
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Skeppet

  • Tammisaari
Empty placeholder image
Bookmark

Standard Apartment House

  • Turku
Empty placeholder image
Bookmark

Casa Lauren

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Kantola House

  • Kotka
Empty placeholder image
Bookmark

Schönbühl Apartment House and Commercial Centre

  • Lucerne, Switzerland
Empty placeholder image
Bookmark

Iron House

  • Helsinki
Empty placeholder image
Bookmark

Paimio Sanatorium

  • Paimio
Empty placeholder image
Bookmark

Studio Aalto

  • Helsinki
Empty placeholder image
Bookmark

Aalto-Hochhaus

  • Bremen
Empty placeholder image
Bookmark

Finlandia Hall

  • Helsinki
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Mairea

  • Noormarkku
Empty placeholder image
Bookmark

Säynätsalo Town Hall

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Alvar Aalto Museum

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Aalto University Harald Herlin Learning Centre

  • Espoo
Empty placeholder image
Bookmark

Aalto University Undergraduate Centre

  • Espoo
Empty placeholder image
Bookmark

Viipuri Library

  • Vyborg
Empty placeholder image
Bookmark

Muurame Church

  • Muurame
Empty placeholder image
Bookmark

Jyväskylä Workers’ Club

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Cross of the Plains Church (Lakeuden risti)

  • Seinäjoki
Empty placeholder image
Bookmark

University of Jyväskylä, the Aalto’s Campus

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Muuratsalo Experimental House

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Sunila Pulp Mill and Residential Area

  • Kotka
Empty placeholder image
Bookmark

Hansaviertel Apartment House

  • Berlin
Empty placeholder image
Bookmark

Aira Apartment Building for Railway Workers

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Aalto University Student Dormitory

  • Espoo
Empty placeholder image
Bookmark

Maison Louis Carré

  • Bazoches-sur-Guyonne
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Kokkonen

  • Järvenpää
Empty placeholder image
Bookmark

The Aalto House

  • Helsinki
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Tammekann

  • Tartu, Estonia
Empty placeholder image
Bookmark

Viitatorni

  • Jyväskylä
Empty placeholder image
Bookmark

Terraced House

  • Eura
Empty placeholder image
Bookmark

House of Culture

  • Helsinki

Nearby projects

Empty placeholder image
Bookmark

New Children’s Hospital

  • 400 m
Empty placeholder image
Bookmark

Töölö Library

  • 400 m
Empty placeholder image
Bookmark

Lastenlinna Children’s Hospital

  • 400 m