Architect
LSV Architects
Completion
2019
Gross area
44 m²
Themes
New Finnish Wood Architecture
Category
Assembly buildings
Tags
pavilion theatre wood
More

Information on the architects: LSV Architects
More information on the project: PUUINFO

Looming above an outdoor theatre pit, the Taaborinvuori summer theatre café and a sound control booth comprises two small timber volumes and a terrace, which forms an entity with the wooden theatre stands. The design aimed to create a building that would withstand the wear of a large number of visitors while respecting the traditional buildings and construction styles of the area.

The dimensions and roof shapes were chosen to conform with the existing buildings nearby. The facade is clad with Siberian larch, which will turn gray within a few years. Wood has been used in many ways throughout the project, from the support frame to the wood fibre insulation. Careful detailing and skillful carpentry give the building a polished look, yet allowing it to blend into its surroundings.

A partially covered terrace lies between the two volumes, overlooking the surrounding forest landscape, allowing the visitors to enjoy the evening sun during events and intermissions. During the winter, the building needs to be completely sealed off and protected from the elements. This has been resolved by using large sliding doors, which expand the café onto the terrace when opened up, revealing the vibrant yellow interior. The colour theme continues on the underside of the canopy, which is covered with acoustic wood-magnesite panels of the same colour.

Location

Koulunkulmantie 34, Nurmijärvi
60.4241243, 24.8700459

Images

Taaborinvuori Theatre Summer Café
Taaborinvuori Theatre Summer Café (© Kuvatoimisto Kuvio)
Taaborinvuori Theatre Summer Café
Taaborinvuori Theatre Summer Café (© Kuvatoimisto Kuvio)
Taaborinvuori Theatre Summer Café
Taaborinvuori Theatre Summer Café (© Kuvatoimisto Kuvio)
Taaborinvuori Theatre Summer Café
Taaborinvuori Theatre Summer Café (© Kuvatoimisto Kuvio)
Taaborinvuori Theatre Summer Café
Taaborinvuori Theatre Summer Café (© Kuvatoimisto Kuvio)
Floor plan, café in yellow, sound booth in orange, Taaborinvuori Theatre Summer Café
Floor plan, café in yellow, sound booth in orange, Taaborinvuori Theatre Summer Café (© LSV Architects)

Nearby projects

Empty placeholder image
Bookmark

Kannisto Community Centre

  • 10.6 km
Empty placeholder image
Bookmark

Villa Kokkonen

  • 10.9 km
Empty placeholder image
Bookmark

Aino and Jean Sibelius’ Ainola

  • 12.3 km