Aurinkolahti School and Daycare Centre site is bordered by an avenue and a park with formal gardens and a 1920s villa. Several old trees were preserved during the construction.

The idea behind the town plan has been to create a building that would act as a vibrant centre of activity for the area along the avenue. Therefore, facilities housing afternoon and evening activities, including the canteen and hall spaces are located close to the avenue. The main entrance is in the courtyard. Elevations towards the street and the alley are wall-like and urban in character, the courtyard side being softer, having closer affinity to nature and a smaller scale.

The principal objective was the joint use and interlocking of school and daycare facilities so that children of different ages get used to one another. Workshops and facilities for small groups form an essential part of the building, which is primarily an environment for children, where even the traditional, rectangular classroom has been modified into a space that contains little nooks and crannies here and there.

The principal architect of the building was Kaarina Löfström. She was assisted by architect Mika Suominen.

Text: Finnish Architectural Review 5/2002

Location

Villiruusunkuja 4, Helsinki
60.2026614, 25.1481431

Images

Courtyard elevation, Aurinkolahti School
Courtyard elevation, Aurinkolahti School (© Jussi Tiainen / MFA)
Courtyard elevation, Aurinkolahti School
Courtyard elevation, Aurinkolahti School (© Jussi Tiainen / MFA)
Street elevation towards Aurinkolahden puistotie, Aurinkolahti School
Street elevation towards Aurinkolahden puistotie, Aurinkolahti School (© Matti Kananoja / MFA)
Main staircase, Aurinkolahti School
Main staircase, Aurinkolahti School (© Jussi Tiainen / MFA)
Main staircase, Aurinkolahti School
Main staircase, Aurinkolahti School (© Matti Kananoja / MFA)
Group activity room, Aurinkolahti School
Group activity room, Aurinkolahti School (© Matti Kananoja / MFA)
Site plan, Aurinkolahti School
Site plan, Aurinkolahti School (© Kaarina Löfström Architects)
Section plan, Aurinkolahti School
Section plan, Aurinkolahti School (© Kaarina Löfström Architects)
Ground floor, Aurinkolahti School
Ground floor, Aurinkolahti School (© Kaarina Löfström Architects)

More projects by author

Empty placeholder image
Bookmark

Kotka Government Office Building

  • Kotka
Empty placeholder image
Bookmark

Innopoli 2

  • Espoo
Empty placeholder image
Bookmark

Innopoli 1

  • Espoo
Empty placeholder image
Bookmark

Tikkurila Headquarters

  • Vantaa

Nearby projects

Empty placeholder image
Bookmark

Vuotalo Cultural Centre

  • 700 m
Empty placeholder image
Bookmark

Vuosaari Church

  • 1.2 km
Empty placeholder image
Bookmark

Itäkeskus Landmark

  • 3.7 km